مجله ایران قلب

اگر موقع خواندن عبارت تغذیه بیماران قلبی به این فکر افتادید که: باز دکترها می‌خواهند بی‌خودی ما را بترسانند، حتما به بیماری کرونر فکر کنید. می‌دانید این بیماری چطور شروع می‌شود؟ خیلی ساده! با چربی شناور در خون! وقتی با خوردن غذاهای چرب و نظام‌های غذایی ناسالم، کلسترول‌ها و دیگر مواد زائد یاخته‌ای را در خون رها می‌کنیم با خطری مانند زباله‌های اتمی روبرو می‌شویم. جدی می‌گویم! زباله‌های یاخته‌ای دست کمی از زباله‌های اتمی ندارند. هر دو نباید در جایی که هستند باشند و هر دو هم به شدت بیماری‌زا هستند.

بیماران قلبی چه غذا هایی باید بخورند؟

اگر بپرسیم که چه غذاهایی باید در تغذیه بیماران قلبی گنجانده شود، باید گفت نوع غذا به سلیقۀ آن‌ها بستگی دارد. محتویات غذا است که برای تندرستی آنان سودمند است. مثلا غذای بیماران قلبی باید از کلم قرمز، کلم برگ، کلم بروکسل، گل کلم، کلم بروکلی، چغندر، شلغم، مارچوبه، اسفناج، نخود سبز، لوبیا سبز، لوبیا چشم بلبلی، لوبیا قرمز و نخود خشک سرشار باشد. طبیعت، این گیاهان را با ویتامین‌ها و سایر عناصر ضروری بدن، غنی کرده است.

بیماران قلبی باید چه غذاهایی بخورند؟

غذاهایی که بیماران قلبی می‌توانند در رژیم غذایی خود استفاده کنند عبارتند از:

  1. میوه‌ها و سبزیجات: میوه‌ها و سبزیجات غنی از فیبر، ویتامین‌ها و مواد آنتی‌اکسیدان هستند که به سلامت قلب کمک می‌کنند. پیشنهاد می‌شود هر روز حداقل 5 برگ سبزیجات و 2 تا 3 پرتقال یا سیب یا گیلاس مصرف کنید.
  2. ماهی: ماهی چرب مانند ماهی سالمون، ماهی قزل‌آلا و ماهی تون می‌تواند سرشار از اسیدهای چرب امگا-3 باشد که به کاهش التهابات و بهبود عملکرد قلب کمک می‌کند. توصیه می‌شود هفته‌ای حداقل 2 بار ماهی مصرف کنید.
  3. غلات کامل: غلات کامل مانند جو، گندم کامل، برنج قهوه‌ای و غیره حاوی فیبر بالا هستند که می‌توانند کلسترول خون را کاهش دهند. توصیه می‌شود در رژیم غذایی خود از غلات کامل استفاده کنید.
  4. ماست و لبنیات پروبیوتیک: ماست و لبنیاتی که حاوی پروبیوتیک (باکتری‌های مفید) هستند، می‌توانند به بهبود سلامت روده و کاهش کلسترول کمک کنند.
  5. مغزها و دانه‌ها: مغزها و دانه‌ها مانند بادام، گردو، کاجو، ذرت کامل و جو دارای مواد مغذی مانند اسیدهای چرب نی-3 و فیبر هستند که به سلامت قلب کمک می‌کنند. توصیه می‌شود هفته‌ای حداقل یک بار از این مواد مغذی استفاده کنید.

نکته: قبل از اعمال تغییرات در رژیم غذایی خود، بهتر است با متخصص تغذیه یا پزشک خود مشورت کنید تا براساس نیازهای خاص خود، رژیم غذایی مناسبی را برای شما تعیین کنند.

تأثیر زرده و سفیده تخم‌مرغ در نظام تغذیه بیماران قلبی

تخم‌مرغ در تغذیه بیماران قلبی، بسته به اینکه کدام بخش را مصرف کنید، دستورالعمل متفاوتی پیدا می‌کند. زرده تخم‌مرغ کلسترول‌های بد را پرزور می‌کند و سفیده آن، کلسترول‌های خوب را قوی‌تر می‌سازد. بنابراین باید گفت که سفیده آن بی‌ضرر است و هر وقت که خواستید می‌توانید مصرف کنید. زرده فرق می‌کند و بهتر است مصرف آن را به دو بار در هفته محدود کنید. تخم مرغ یک منبع غنی از مواد مغذی است و می‌تواند در تغذیه بیماران قلبی نقش مهمی ایفا کند. اما برای بیماران قلبی، تأثیر زرده و سفیده تخم مرغ ممکن است متفاوت باشد.

زرده تخم مرغ حاوی چربی، کلسترول و کلسترول خوب (HDL) است. مصرف زیاد چربی و کلسترول اشباع شده می‌تواند ریسک بیماری‌های قلبی و عروقی را افزایش دهد. بنابراین، بیماران قلبی ممکن است توصیه شود که مصرف زرده تخم مرغ را محدود کنند و به جای آن از سفیده تخم مرغ استفاده کنند.

از طرف دیگر، سفیده تخم مرغ حاوی پروتئین بالا و چربی کمتری است. پروتئین‌ها مهم برای ساخت بافت‌ها و تعمیر عضلات، افزایش ایمنی و حفظ سلامتی است. بنابراین، سفیده تخم مرغ می‌تواند به عنوان یک منبع سالم و پرخاصیت برای بیماران قلبی مورد استفاده قرار گیرد.

اهمیت مصرف تخم مرغ در تغذیه بیماران قلبی در مقدار و تعداد مصرف آن است. استفاده معتدل از تخم مرغ، به خصوص سفیده، به عنوان یک منبع پروتئین کیفی و متعادل می‌تواند به تغذیه سالم بیماران قلبی کمک کند. همچنین، در صورتی که بیمار دچار مشکلات مربوط به کلسترول باشد، می‌توان از تخم مرغ کلاً یا جزئی استفاده کرد و مصرف زرده را محدود کرد.

مهمترین نکته این است که همیشه توصیه می‌شود که بیماران قلبی با یک تغذیه‌نامه مناسب توسط پزشک یا متخصص تغذیه همراه باشند. این تغذیه‌نامه می‌تواند شامل راهنمایی‌های دقیق در مورد مصرف تخم مرغ و دیگر مواد غذایی باشد، به منظور حفظ سلامتی قلب و کاهش ریسک بیماری‌های قلبی.

تاثیر گوشت قرمز در تغذیه بیماران قلبی

گوشت قرمز کم‌چرب هم در تغذیه بیماران قلبی می‌تواند جایی برای خود دست و پا کند. گوشت قرمز که ترجیحا گوساله باشد بهتر است، باید به شکل کباب شده یا آب‌پز تهیه شود. متخصصان ایران قلب عقیده دارند که برای جلوگیری از کمبود آهن در بدن، خوردن گوشت قرمز کم‌چرب ضروری است. مرغ را هم باید در بخش گوشتی غذای بیماران قلبی گنجاند.

گوشت قرمز، به ویژه گوشت قرمز قدرتمند مانند گوشت گاو و گوشت گوسفند، می‌تواند تأثیراتی متنوع در تغذیه بیماران قلبی داشته باشد. در حالی که گوشت قرمز منبعی غنی از پروتئین، ویتامین‌ها و مواد معدنی است، در برخی موارد مصرف آن ممکن است با عوارضی همراه باشد که برای بیماران قلبی ممکن است مخاطره‌آمیز باشد.

یکی از مسائل اصلی در مصرف گوشت قرمز توازن مصرف چربی است. گوشت قرمز قدرتمند دارای مقدار قابل توجهی چربی اشباع شده و کلسترول است که مصرف بیش از حد آن می‌تواند به افزایش ریسک بیماری‌ های قلبی و عروقی منجر شود. بنابراین، برای بیماران قلبی ممکن است توصیه شود که مصرف گوشت قرمز را محدود کنند و در انتخاب گوشت‌های با کمترین میزان چربی و کلسترول ممکن اقدام کنند.

تاثیر گوشت قرمز در تغذیه بیماران قلبی

علاوه بر این، فرآورده‌های گوشت قرمز نیز برای بیماران قلبی ممکن است مشکلاتی ایجاد کنند. مثلاً سوسیس و کالباس حاوی مقادیر زیادی نمک و افزودنی‌های شیمیایی می‌باشند که مصرف بیش از حد آنها می‌تواند فشار خون را افزایش داده و به قلب آسیب برساند. بنابراین، توصیه می‌شود که بیماران قلبی مصرف محدودی از این فرآورده‌ها داشته باشند یا به جای آنها، گزینه‌های سالم‌تری مانند گوشت‌های سفید را در نظر بگیرند.

در نهایت، همیشه مهم است که بیماران قلبی با یک تغذیه‌نامه مناسب توسط پزشک یا متخصص تغذیه همراه باشند. این تغذیه‌نامه می‌تواند شامل راهنمایی‌های دقیق در مورد مصرف گوشت قرمز و دیگر مواد غذایی باشد، به منظور حفظ سلامتی قلب و کاهش ریسک بیماری‌های قلبی.

صبحانه بیماران قلبی

تغذیه بیماران قلبی مانند همه انسان‌های دیگر شامل سه وعده اصلی می‌شود. اما محتویات این سه وعده با سه وعده متعارف متفاوت است. مثلا در وعده صبحانه باید بکوشند از چای سبز به جای چای‌های متعارف استفاده کنند. همچنین آب انار، میوه‌های قرمز، شکلات تلخ، بلغور دوسر، فرآورده‌های لبنی کم‌چرب، آب میوه‌های طبیعی، نان گندم کامل، مجموعه سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج، آجیل و تخم‌مرغ گزینه‌های خوبی برای صبحانه سالمند.

آیا گوشت‌ های احشایی برای بیماران قلبی مضر است؟

اگر قصد دارید رژیمی مبتنی بر نظام تغذیه بیماران قلبی را دنبال کنید، حتما گوشت‌های احشایی را حذف کنید. اعضایی مانند دل، قلوه، جگر، زبان، مغز، کله پاچه و شیردان برای شما سم هستند. درباره کلسترول‌های خوب و بد در بند پیشین با هم حرف زدیم. این اعضا یا به اصطلاح گوشت‌های احشایی، بهشت کلسترول‌های بدند. از دیگر خوردنی‌هایی که همپیمان کلسترول‌های بدند و باید از خوردن آنها پرهیز کنید باید به مارگارین، کره، روغن حیوانی، روغن جامد، لبنیات پرچرب، دنبه، پنیر محلی، پنیر چرب، پنیر خامه‌ای، سس مایونز، بستنی، سوسیس، کالباس، گوشت چرخ‌کرده پرچرب، خاویار، کیک، شیرینی‌های خامه‌دار، شکلات و چیپس اشاره کرد.

گوشت‌های احشایی، یا همان گوشت‌های داخلی حیوانات، شامل انواعی از احشاء مانند کبد، قلوه، قلوه مرغ، اسپلن، روده‌ها و غیره می‌شوند. این گوشت‌ها به دلیل وجود ترکیبات مغذی و طعم خاصی که دارند، در بعضی از کشورها و فرهنگ‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. البته، در تغذیه بیماران قلبی و عموماً در تغذیه بهداشتی، توصیه نمی‌شود که از گوشت‌های احشایی بیش از حد استفاده شود.

آیا گوشت‌‌ های احشایی برای بیماران قلبی مضر است؟

گوشت‌های احشایی دارای سطح بالایی از چربی، کلسترول و اسیدهای چرب اشباع شده هستند. این مواد مغذی می‌توانند ریسک افزایش کلسترول خون و بیماری‌‌های قلبی را افزایش دهند. بنابراین، توصیه می‌شود که بیماران قلبی مصرف گوشت‌های احشایی را محدود کنند و به جای آن‌ها از گوشت‌های سالم‌تر و کم چرب‌تر مانند گوشت مرغ، ماهی، گوشت قرمز کم چرب و گوشت سفید استفاده کنند.

همچنین، برای بیماران قلبی مهم است که توجه داشته باشند که روش‌های پخت و پز نیز می‌تواند تأثیری در سطح چربی و کلسترول موجود در گوشت‌های احشایی داشته باشد. پخت گوشت‌ها به روش‌های آب‌پز، پخت در فر، پخت در تابه با استفاده از کمترین مقدار روغن ممکن و از روش‌های سرخ کردن با روغن‌های سالم مانند روغن زیتون یا روغن کانولا می‌تواند کمک کند که میزان چربی و کلسترول مصرفی کاهش یابد.

در هر صورت، توصیه می‌شود که بیماران قلبی با مشاوره پزشک یا متخصص تغذیه، تغذیه مناسبی را بر اساس وضعیت خود برنامه‌ریزی کنند. این شامل محدود کردن مصرف گوشت‌های احشایی و جایگزینی آن‌ها با منابع سالم‌تر پروتئین و مواد غذایی دیگر می‌شود.

تاثیر ماهی در تغذیه بیماران قلبی

ماهی غذای دیگری است که باید در تغذیه بیماران قلبی قرار داده شود. مشاهدات میدانی نشان داده‌اند که مردمی که در عادت‌های غذایی آن‌ها ماهیان روغنی جایگاه مهمی دارند در مقایسه با جامعه‌هایی که چنین عادت‌هایی ندارند، بیماری کرونر را کمتر تجربه می‌کنند. گروه ماهیان روغنی متنوع است. از شناخته شده‌ترین گونه‌های این گروه می‌توان به ماهی آزاد، حلوا، قباد، کیلکا، شیر و اوزن برون اشاره کرد. حداقل سه بار مصرف این ماهی‌ها، یک برنامه غذایی ایده‌آل است.

غذای سرخ کردنی و تاثیر آن در تغذیه بیماران قلبی

دستورالعملی که در تغذیه بیماران قلبی بر آن خیلی تاکید می‌شود، جایگزین کردن روش آب‌پز به جای سرخ کردن است. اگر هم مجبور به استفاده از روغنند حتما از روغن‌هایی مانند روغن زیتون، روغن ذرت، روغن پنبه‌دانه، روغن سویا، روغن کلزا و روغن کانولا استفاده کنید. این روغن‌ها اسیدهای چرب سودمندی به نام موفا دارند که یک کار مفید برای بدن‌تان انجام می‌دهند: سطح LDL را در خون پایین می‌آورند. کلسترول‌ها در دو دسته بزرگ جای می‌گیرند: LDL ها و HDL ها. LDL به معنای کلسترول بد و HDL، کلسترول خوب است. پس در چربی‌ها آنچه مهم است توجه به کلسترول‌های خوب و بد است.

گیاهان و رژیم غذایی دش در تغذیه بیماران قلبی

متخصص قلب می‌داند که میان رژیم غذایی و بیماری قلبی یک رابطه معنادار وجود دارد؛ پس تغذیه بیماران قلبی بر پایه دانش پزشکی تنظیم شده است. در این رژیم که دش یا DASH هم خوانده می‌شود بر پایه غذاها سودمند و پرهیزها بنا شده است. در این روزۀ پرشکی از فرد خواسته می‌شود که خوراکی‌های زیان‌آور را نخورد. اگر می‌خواهید قلب شادابی داشته باشید به دنبال یک رژیم غذایی کم‌چرب باشید. شما نباید در طول روز و در وعده‌های غذایی خود، 25 درصد یا حداکثر 35 درصد چربی دریافت کنید. در این نظام غذایی به گیاهان به چشمِ عنصر اصلی غذا نگاه کنید.

تغذیه بیماران قلبی و کاهش تنش‌های بدن

بیماری‌ های خزنده ای

تغذیه بیماران قلبی، پادزهر سرانجام تلخ بالا است. بیماری عروق کرونر قلب، بیماری خزنده‌ای است. یک روزه پیش نمی‌آید اما زمینۀ بیماری‌هایی است که یک روزه رخ می‌دهند (مانند آنژین پرینزمتال که ممکن است به آنژین پایدار تبدیل شود) و گاهی هم ممکن است که چند دقیقه بیشتر طول نکشند. انفارکتوس میوکارد یا سکته قلبی یکی از این رخدادهایی است که بر زمینه آماده‌ای که بیماری کرونر درست کرده، می‌رویند.

زباله‌ های شناور خون و تغذیه بیماران قلبی

نظام تغذیه بیماران قلبی، چیزی را در خون رهاسازی نمی‌کنند. این رژیم‌های غذایی ناسالم است که موادی را در خون رهاسازی می‌کنند که ما به آنها نام برازندۀ زباله‌های یاخته‌ای را داده‌ایم. این زباله‌ها بر دیواره رگ‌های کرونر می‌چسبند. دانش آناتومیک بدن نشان می‌دهد که رگ‌های کرونر، دالان‌های اصلی انتقال خون و اکسیژن به قلب هستند. تراکم این زباله‌های چسبنده، پلاک‌هایی را پدید می‌آورد که همچون آستری درونی دیوارۀ رگ‌های کرونر را می‌پوشانند.

شاید آستر به خودی خود زیبا باشد اما در اینجا چون خیاط طبیعت پیشاپیش رگ‌ها را به اندازه بریده است، این آسترسازی غیر مجاز به یک وضعیت ناخوشایند می‌انجامد: آرتریواسکلروز! آرتریواسکلروز یعنی ضخیم شدن پلاک‌ها. ضخیم شدن پلاک‌ها هم یک معنی بیشتر ندارد: باریک شدن سرخرگ‌ها یعنی گذرگاه‌های خون و اکسیژن. رگ‌ها هم با توسعه آرتریواسکلروز سودمندترین خاصیت خود یعنی خاصیت ارتجاعی و برگشت‌پذیری را از دست می‌دهند. این وضعیت یک مرحله پیشرفته‌تر از آرتریواسکلروز است که به آن آترواسکلروز یعنی تصلب شرایین می‌گویند.

شما می‌توانید با مراجعه به مرکز تخصصی ایران قلب، از سلامت خودتان آگاه شوید.

بیماران قلبی چه غذاهایی باید بخورند؟

تغذیه بیماران قلبی و کاهش تنش‌ های بدن! (هشدار سطح بالا)

دیدیم که تغذیه بیماران قلبی مقدمه‌ای برای ترساندن مردم نیست بلکه یک هشدار جدی است. اصلا باید آن را نه یک هشداردهی ساده بلکه بالاترین سطح هشدار بدانیم. هشدار سیل، زلزله و تشعشع زباله‌های اتمی با هم. زمانی که ما از یک نظام غذایی معین صحبت می‌کنیم دیگر غذا را وسیله‌ای برای سیری در نظر نمی‌گیرم؛ بلکه غذا در اینجا همچون دارو، نگریسته می‌شود. حتی انسان‌های سالم هم می‌توانند با در پیش گرفتن رژیم غذایی بیماران قلب از بیمار شدن پرهیز کنند. همه می‌دانیم که پیشگیری مهم‌تر از درمان است. رژیم غذایی بیماران قلبی یک پیشگیری است.

شما می‌توانید با مراجعه به مرکز تخصصی ایران قلب، از سلامت خودتان آگاه شوید.

شما می‌توانید به صورت آنلاین درخواست ویزیت داشته باشید از بهترین متخصص قلب.


دیدگاه ها

عضویت در خبرنامه

برای اطلاع از آخرید اخبار و رویداد ها ، عضو خبرنامه ما شوید.

یک شماره تماس صحیح وارد کنید.